Werkvoorbereider bij Renovatie Concepten

Pascal

Pascal werkt ruim vijf jaar bij BAM Wonen. Na het afronden van zijn Master Construction Technology  is hij direct bij BAM Wonen gestart. Na gesprekken voor een vacature was al snel de conclusie getrokken dat hij met zijn achtergrond goed aan de slag kon gaan bij Renovatie Concepten, omdat hier nog veel ontwikkeld en uitgedacht moest worden. Momenteel is Pascal werkzaam op een renovatieproject in Alkmaar waar 48 appartementen naar zeer energie zuinig (label A++) worden gerenoveerd.

Hoe bevalt het na ruim 5 jaar bij BAM Wonen en de afdeling Renovatie Concepten?

Het bevalt nog steeds erg goed. Ik werk in een jong en dynamisch team waar veel ruimte is voor eigen inbreng. Renovatie Concepten bestaat nu zo’n 9 jaar, maar er is nog veel ruimte voor het verder ontwikkelen en uitwerken van onze diensten en producten. Ik vind het mooi om hier een bijdrage aan te mogen leveren. Daarnaast zijn de projecten erg gevarieerd. Elke bestaande woning heeft weer zijn eigen kenmerken en afwijkingen. Daarnaast kom je dagelijks in contact met bewoners, het is in dat opzicht ook echt een sociaal beroep.

Is het contact met bewoners belangrijk in jouw rol?

Zeker! Je bent als werkvoorbereider verantwoordelijk voor het behalen van 70% bewonersinstemming. Eerder kan het werk niet starten. Dat betekent dat je met je team de wijk in gaat om met alle bewoners het gesprek aan te gaan. Wat houden de werkzaamheden in, wat betekent dit voor de bewoners en wat levert het ze uiteindelijk op. Ik zat laatst met een collega terug te tellen en heb nu ruim 700 van dit soort gesprekken gevoerd heb. Heel leuk, maar soms ook uitdagend. Dan kom je binnen en geven de bewoners aan; ‘nee wij gaan hier echt niet aan meewerken’, maar dan loop je een uur later naar buiten en zijn ze blij dat we hun woning gaan renoveren. Dat geeft wel een kick! Je bent bijvoorbeeld vier weken intensief bezig met deze gesprekken en dan is het fijn om te merken dat de bewoners ons werk en ons product echt als een meerwaarde zien. En dan is het altijd leuk als aan het einde van de werkzaamheden een bewoner met een heerlijke taart de bouwkeet in komt!

En hoe zit het met de techniek?

Daar heb je als werkvoorbereider zeker mee te maken. Het leuke is dat je met echte specialisten aan tafel zit, waar veel van te leren is. Veel van het werk wordt gedaan door onze co-makers, bedrijven die elk met hun eigen specialisme aan tafel komen. Dit zijn voor ons vaste partijen, dus je komt elkaar elke keer weer tegen. Belangrijk daarin is dat we als een team aan het project werken. De rol van de werkvoorbereider is om dit soepel en efficiënt te laten verlopen. Ook hier heb ik gemerkt dat er veel ruimte is voor lerend vermogen. Toen ik net begon werd veel gecontroleerd door de projectleider. Op het project waar ik nu werk, spar ik vooral met de projectleider. Ik heb dus veel meer vrijheid en verantwoordelijkheden gekregen in de loop van de tijd.

Heel divers dus dit werk?

Ja de dynamiek is enorm en het wordt eigenlijk nooit saai. Je bent bezig met de techniek, het overleggen en aansturen van je co-makers, de kosten, de tevredenheid bij de bewoners en ondertussen mag de planning ook niet uitlopen. Je hebt in dat opzicht niet alleen een verplichting richting de opdrachtgever, maar ook naar de bewoners waar je aan het werk bent. Denk aan wanneer en hoe laat we bepaalde zaken in de woning gaan uitvoeren. Bewoners willen bijna tot op de minuut weten waar ze aan toe zijn. Ook daar zijn we continue bezig met het verbeteren en werken we aan mooie innovaties om dit voor de bewoners maar ook voor onszelf beter te stroomlijnen.

Hoe kijk je terug op je ontwikkeling tot dusver?

Het is hier mogelijk om een hele steile leercurve te volgen. We kennen binnen onze afdeling drie soorten projecten. Rijtjeswoningen, hoogbouw en nul-op-de-meter. Als je met weinig ervaring binnenkomt start je op de rijtjeswoningen, maar is het de bedoeling dat je doorgroeit naar hoogbouw en naar de nul-op-de-meter. Hoe snel dat gaat heeft natuurlijk te maken met jezelf en met welke projecten op dat moment beschikbaar komen. Zelf heb ik deze stappen doorlopen in een kleine 4 jaar tijd en daar ontzettend veel van geleerd. Een volgende stap zou dan bijvoorbeeld richting projectleider zijn, iets waar ik nu mee bezig ben om naartoe te groeien. Verder zijn er veel opleidingsmogelijkheden en krijg je alle vrijheid en verantwoordelijkheid om je werk zelf in te vullen. BAM is een groot bedrijf. Eigenlijk alle functies die je kunt bedenken zijn binnen BAM te vinden, je kunt dus alle kanten op mocht je dat willen.

Wil jij, net als Pascal, werken als Werkvoorbereider bij Renovatie Concepten?

Bekijk de vacatures en solliciteer!