Uitvoerder Renovatie op Maat

Ad

Ad is meer dan 40 jaar werkzaam in de bouw. Begonnen als timmerman en van daaruit doorgegroeid naar hulpuitvoerder en uiteindelijk uitvoerder. De laatste jaren was hij werkzaam als projectleider bij een kunststofkozijnenfabriek en had toen veel contact met BAM Wonen. Na het failliet van de fabriek is hij in contact gekomen met BAM Wonen en is hij gevraagd om als uitvoerder te starten en is nu inmiddels een jaar in dienst bij BAM Wonen.

AdWaarom heb je vorig jaar voor BAM Wonen gekozen?

Het contact met de collega’s BAM Wonen was altijd al prettig en toen ze te oren kwam dat ik geen baan meer had, kreeg ik al snel de uitnodiging om het gesprek aan te gaan. Ondertussen had ik ook al een aanbod geaccepteerd om bij een kleinere bouwer aan de slag te gaan als projectleider, maar schrok een beetje van hoe de zaken daar geregeld waren. Ik hou er zelf van om in een nette en opgeruimde omgeving te werken waar alles goed is geregeld. De gesprekken die ik had met Leon Peters en Huub Franssen van BAM Wonen deden me ook weer inzien dat ik eigenlijk terug wilde in de rol van uitvoerder, iets wat ik al zolang heb gedaan en helemaal in thuis ben. Uiteindelijk gaf mijn vrouw het laatste zetje toen ze zei; Ad, je moet gewoon voor BAM Wonen gaan, dat is de juiste keuze! Toen ik dat vervolgens hier liet vallen, kreeg mijn vrouw een dag later een mooie bos bloemen thuisgestuurd met een bedankkaartje namens BAM Wonen. Ik zie dat nog steeds als een voorbeeld dat BAM niet de logge en onpersoonlijke organisatie is zoals dat door sommigen wordt gezien. Ik ervaar juist het tegenovergestelde!

En was je snel op je plek bij BAM Wonen?

Dat ging wel grappig. Ik werd gebeld of ik niet wat eerder kon starten, want ze hadden wat uitdagingen op een project en konden mijn ervaring goed gebruiken. Ik heb daar gelukkig snel m’n weg kunnen vinden en het zo kunnen draaien dat de neuzen dezelfde kant op stonden en we het project goed hebben kunnen afronden. Het voelt natuurlijk prettig om meteen een steentje bij te dragen en daar waardering voor te krijgen, maar wat me vooral goed deed is dat ik gelijk het vertrouwen kreeg om hiermee aan de slag te gaan.

En waar ben je nu mee bezig?

Momenteel zijn we bezig met de renovatie van 121 woningen in Landgraaf. Een groot en ambitieus project. Zelfs het complete dak gaat eraf, terwijl de mensen er blijven wonen. De impact is daardoor groot, maar dat proberen we zo goed mogelijk met de bewoners op te lossen. In dat opzicht heb je dagelijks contact met de bewoners en komen ze langs met uiteenlopende vragen, uiten ze hun zorgen of vinden ze het prettig om gewoon een praatje te maken. Het is daarin altijd balanceren tussen het alles zo goed mogelijk regelen voor de bewoners aan de ene, en de voortgang van het project aan de andere kant. Dat vind ik ook het grote verschil tussen nieuwbouw en renovatie. Bij nieuwbouw gaat het met name over bouwkundige aspecten, bij renovatie houden we in eerste instantie rekening met de bewoners en hoe we bijvoorbeeld omgaan met zaken als de bestaande tuinen. Daarna gaan we pas het dak vervangen. Je moet in dit werk dus echt met alle facetten rekening houden.

Wat maakt je werk leuk?

Ik kan oprecht zeggen dat ik nog elke dag met plezier naar m’n werk ga. De dynamiek met collega’s, co-makers en bewoners maakt dat het geen dag hetzelfde is. Doordat de bewoners tijdens de renovatie in hun woning blijven wonen kom je ook veel over de vloer bij de mensen thuis. Dat levert vaak leuke gesprekken op, met veel ruimte voor humor. Ik weet nog dat we een keer de wc’s gingen vervangen en er tijdelijk een chemisch toilet beschikbaar werd gesteld. Dit was nogal een complex ding, dus moesten we de bewoners uitgebreid uitleggen hoe het werkte. Ik vond het altijd mooi om af te sluiten met een uitsmijter en zei dan: ‘nu moet u echt heel goed opletten want anders gaat het fout… voordat u gaat zitten, moet u wel eerst uw broek omlaag doen…’ Je zag ze dan altijd even bedenkelijk kijken om daarna met z’n allen in lachen uit te barsten. Dit voorbeeld geeft voor mij aan dat het naast het technisch uitvoeren van het project ook echt een meerwaarde heeft om zo in contact te staan met de bewoners.

Wat zou je tegen iemand willen zeggen die twijfelt om hier te komen werken?

Er zit nog voldoende werk aan te komen in de bestaande bouw, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je niets te doen hebt! En er echt zijn genoeg kansen om je verder te ontwikkelen, zowel op het werk als via trainingen en opleiding. BAM lijkt groot, maar je werkt zeer nauw samen met een beperkt aantal collega’s waardoor de communicatie hele korte lijnen heeft. Twijfel je nog? Je bent altijd welkom om een dag mee te kijken bij ons!

Wil jij, net als Ad, werken als Uitvoerder bij BAM Wonen?

Bekijk de vacatures en solliciteer