Senior Werkvoorbereider Speciale Projecten

Richard

Richard werkt sinds 2006 bij BAM. Hij begon in die tijd meteen al met de wat grotere projecten, maar heeft ook ervaring met kleinere projecten en renovatieprojecten. Richard voelt zich overal wel thuis, maar heeft wel de voorkeur voor grotere en complexere projecten. Momenteel is hij werkzaam op The George & The Gustav, twee appartementencomplexen die midden op de Zuid-as in Amsterdam tussen bestaande kantoorgebouwen worden gebouwd. Een groot ambitieus en complex project dus.

Wat spreekt je aan in de rol van werkvoorbereider?

Het is een dynamisch proces met veel betrokken partijen. Als ik ook kijk naar dit project is het de kunst om een groot team van eigen collega’s en partners in hetzelfde straatje te krijgen  Het gebouw dat virtueel in BIM is gebouwd, moet worden omgezet naar één geheel. Je kunt als werkvoorbereider veel zelf, maar veel gebeurt in teamverband met de andere specialisten op dit project. Je legt verbindingen, zowel in de techniek als in processen en de samenwerking tussen de teams. Alles moet in dat opzicht goed op elkaar aansluiten.

Wat geeft jou een kick?

Het mooiste vind ik om moeilijke vraagstukken (technisch) op te lossen en alle componenten goed bij elkaar te brengen. Je doel daarin is dat er later niemand de bouwkeet binnen kan lopen met de opmerking dat iets niet klopt. Daarbij merk ik dat ik binnen BAM met hele kundige mensen werk. Dat helpt bij dit soort vraagstukken natuurlijk enorm en maakt het werk leuk en leerzaam.

Waarom BAM?

Ik vroeg me in 2006 af of een grote organisatie als BAM wel iets voor mij zou zijn. Dat het bij mij past wordt wel bewezen doordat ik hier nog steeds met veel plezier werk. Ik merk dat alles top is geregeld. Er is daarnaast ontzettend veel kennis en expertise in huis. Na zoveel jaren word ik nog steeds verrast door de expertise die er binnen de verschillende onderdelen van BAM is. Als je het gevoel hebt dat je er alleen voor staat, dan moet je de hand in eigen boezem steken, want voor elke uitdaging is wel iemand te vinden die daar meer van weet. Ook is er veel ruimte voor eigen ontwikkeling en doorgroei, zowel binnen je eigen onderdeel, maar je kunt ook bij een ander onderdeel van BAM gaan werken. Dat is ook een voordeel van zo’n grote organisatie, er zijn veel mogelijkheden.

Je werkt binnen het onderdeel Speciale Projecten van BAM Wonen, wat spreekt je daarin aan?

Dat ik nu bij Speciale Projecten werk is omdat de grootte en complexiteit van de projecten echt bij mij passen. De complexiteit zit zich grotendeels in de onderlinge samenhang van verschillende disciplines b.v. veiligheid in de uitvoeringsfases, welk materieel zetten we in om het werk te kunnen maken, constructie met wapening en installaties, hanteren van regelgevingen binnen het kader van het gebouw en niet te vergeten het terrein (grondslag) waarin op waarop gebouwd wordt en de daarbij beschikbare ruimten. Je zit vaak langere periodes op één specifiek project en gaat daardoor echt de diepte in. Je groeit langzaam in het project, bent langere tijd met zowel de constructie als de installaties bezig en moet er voor zorgen dat dit allemaal perfect op aansluit. Een mooie uitdaging natuurlijk. En ik ben ook trots op de prachtige projecten die we realiseren. Nu weer twee bijzondere complexen op de Zuid-As, hiervoor een prachtige woontoren in Amsterdam Noord aan het IJ en zo kan ik nog wel even doorgaan. Voorlopig ben ik nog volop bezig met dit project, maar ik kijk ‘stiekem’ al uit naar de volgende mooie uitdaging!

Wil jij, net als Richard, werken als Werkvoorbereider bij BAM Wonen?

Bekijk de vacatures en solliciteer